1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Доц. д-р Първан Първанов: Няма еднозначен отговор за измирането на пчелите

Доц. д-р Първан Първанов: Няма еднозначен отговор за измирането на пчелите

Феноменът е известен като "синдрома на празния кошер"

Няма еднозначен отговор за измирането на пчелите. Причините са комплексни, но в България проблемът е свързан предимно с инфекция, причинена от паразита Nosema ceranae. Това обясни доц. д-р Първан Първанов, преподавател по Ветеринарна микробиология и Биология и болести на пчелите във Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора, член на УС на НБО Български пчеларски съюз, цитиран от  Агенция „Фокус”.

Според доц. Първан Първанов измирането на пчелите е голям проблем от световен мащаб през последните три-четири години, който нанася изключително големи щети на пчеларството. Феноменът е известен като "синдрома на празния кошер" (CCD – Colony Collapse Disorder, обезлюдяване).

Преди дни ООН изрази загриженост във връзка с огромния спад на пчелните колонии заради продължаващото им измиране вероятно вследствие на причинено от човека замърсяване, призовавайки за международни усилия за опрашващите насекоми, които са жизненоважни за размножаването на растенията.

По думите на доц. Първанов само за 2008 г. 45 % от пчелните семейства в САЩ са загинали. Същото се е случило и с над 188 000 или 29 % от пчелните семейства в Канада през 2007 г. От няколко години този феномен започва да се проявява и в Европа – в Испания, Гърция, Франция, Швейцария, Германия и др. Само в Северна Гърция през зимно-пролетния период на 2007-2008 г. са отпаднали от 45-65% от пчелните семейства.

Няма еднозначен отговор за измирането на пчелите. Има различни предположения, свързани с използваните в селскостопанската практика пестициди, генетично модифицираните култури, температурни отклонения при отглеждане на пчелното пило, близкородственото развъждане, високоволтово напрежение и ретланслаторите на TV и GSM оператори, гладуването, грешки в технологиите на отглеждане, стреса, въздействието на различни патогени – вируси, бактерии, паразити и пр.

Напоследък повечето от изследователите на проблема, както в САЩ, така и в Европа, смятат, че измирането на пчелите се дължи на комплекс от различни предразполагащи причини и най-вече на новооткрит паразит, наречен Nosema ceranae – микроспоридий, разрушаващ чревния епител на пчелите, изместил подобен от същия род.

Nosema ceranae-инфекцията, се проявява в нова форма без клиничните признаци, характерни за нейния предшественик – Nosema apis. Пчелните семейства изведнъж започват да отслабват и само за няколко дни семейството загива оставайки празният кошер с достатъчно количество хранителни запаси. Установява се и смесена Nosema ceranae – вирус инфекция.

Проблемът не е решен, сега ЕС също търси решението му, обясни доц. Първанов. В началото на декември 2010 г. Европейската комисия направи Съобщение до Европейския парламент и до Съвета на Европа относно здравето на пчелите. Създава се референтна лаборатория на ЕС за здравето на пчелите, а до края на 2011 г. Комисията възнамерява да започне пилотна мониторингова програма относно причините и проявлението на проблема във всички страни членки на ЕС. Създават се и работни групи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.