1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дренажни води с тежки метали изтичат в река Юговска

Дренажни води с тежки метали изтичат в река Юговска

Сигналът, че реката е мътна и със сиво-зеленикав цвят, е получен от граждани

Дренажни води изтичат в река Юговска от Лъки до местността Кемера, до вливането на реката в Марица. Това съобщи Марин Маринов от отдел „Мониторинг” в Басейнова дирекция, цитиран от Агенция "Фокус".

Появила се е дупка във карстовия район под хвостохранилището при Лъки и изтичат хвостови дрениращи води в реката. Все още не се знае какво е количеството на изтеклите дренажни води и кога ще бъде преустановено изтичането, каза Маринов. Сигналът, че реката е мътна и със сиво-зеленикав цвят, е получен от граждани.

Констатацията за отворила се таверна в хвостохранилището е направена от представители на РИОСВ от Смолян и Пловдив. Предупредена е и общината. Взимат  се проби, които ще бъдат готови до два – три дни. Таверната, която се е образувала, е от езеро до хвостохранилището, което е празно, районът е карстов и не се знае по какъв начин е свързан с хвостохранилището, каза Маринов. Не е ясно кога ще бъде преустановено изтичането и какво е наличието на тежки метали във водите. Това не е производствена авария, тъй като предприятието не работи, добави той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.