1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Два протеста, свързани с промените в Закона за горите, се организират днес в София

Два протеста, свързани с промените в Закона за горите, се организират днес в София

Разговорите между управляващите и природозащитниците продължават

Два протеста, свързани с промените в Закона за горите, се организират днес в София.

От 12 ч. пред Народното събрание ще демонстрират представителите на Национална гражданска коалиция "Природата за хората и регионите". Техният митинг е под наслов "Не на екологичния рекет" и е в отговор на поредицата шествия, които бяха организирани в столицата срещу промените в закона. В 13 ч. контрамитингът ще тръне към сградата на Министерския съвет, където трябва да бъде връчено послание до премиера Бойко Борисов.

"Ще изразим твърдото си несъгласие с наложено вето върху приетите изменения и допълнения в Закона за горите.  Каним да се присъединят всички, които  разбират, че в продължение на осем години  за  българските планини и горски територии  нямаше нито едно заявено  инвестиционно намерение, защото законодателната среда беше направена по начин, за да отблъсква и най-търпеливия инвеститор", обясняват от "Природата за хората и регионите".

За вечерта пък е насрочен вторият протест, който е организиран от скиори и сноубордисти. Според любителите на зимните спортове инвеститорите в големите ски курорти в страната - "Юлен" и "Витоша ски", имат дискриминационна политика спрямо скиорите, които не са в техните клубове. Според тях българската федерация по ски финансира тенденциозно едни клубове, а други, като фрийрайд сноубордистите – не, поради което тренировките и организирането на състезания на Витоша и Пирин са непосилни за тях.

Шествието на скиорите и сноубордистите започва в 18.30 ч. от НДК и ще мине през Министерския съвет към Народното събрание.

Миналата седмица, след като парламентът прие промени в Закона за горите на второ четене, протест на граждани три пъти блокира "Цариградско шосе" в София. Причина за гражданското недоволство станаха текстове, които позволяват ски съоръжения и писти да се строят, без да се променя предназначението на земите. Блокадите доведоха до преговори с премиера Бойко Борисов и президентско вето. Разговорите между управляващите и природозащитниците продължават.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.