1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Две мечи нападения са констатирани в района на чепеларското село Забърдо

Две мечи нападения са констатирани в района на чепеларското село Забърдо

Хората ще бъдат обезщетени

Две мечи нападения са констатирани в района на чепеларското село Забърдо, съобщи за Радио „Фокус” пресаташето на Регионална инспекция „Околна среда и води” – Смолян Екатерина Гаджева.

Тя обясни, че вчера, 18 юли, са получили сигнал от служители на Горско стопанство – Хвойна, че до тях е достигнала информация – жалба от граждани за нанесени щети от кафява мечка. Първоначално сигналът е бил за една щета – за две нападнати овце. Незабавно е сформирана и изпратена на място комисия от представител на РИОСВ – Смолян, представител на Регионалната дирекция по горите и представители от Държавно горско стопанство.

При огледа обаче се е оказало, че има още една щета в землището на село Забърдо и жертвата е една овца. Според експертите се касае за две нападения, извършени от различни мечки, тъй като местата са отдалечени значително едно от друго, на около 5 км от селото, но в различни посоки. Възможно е една от мечките да е тази, която нанесе щети в района на село Зорница.

В двата случая на щети в района на село Забърдо не се касае за едно и също животно заради голямото разстояние и спецификата на умъртвяване. Безспорно е доказано, че животните са нападнати от мечка, хората ще бъдат обезщетени и още днес ще бъде изготвено предложение от РИОСВ, за да може да се придвижи процедурата, допълни Гаджева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.