1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Движението на тектонските плочи определя земния магнетизъм

Движението на тектонските плочи определя земния магнетизъм

Учени са изследвали преместването на континентите, за да открият следи от феномена

Северният и южният магнитен полюс на Земята неведнъж са сменяли местата си през последните няколко хилядолетия. Но каква е причината за това? Френски учени са открили връзка между този феномен и движението на тектонските плочи, съобщи сп. "Сианс е авнир".

На Земята стрелката на компаса се обръща винаги към северния полюс. Всъщност посоката на земното магнитно поле не се е променила от 780 хил. години, докато в историята на планетата северният и южният магнитен полюс няколко пъти са сменили местата си – на всеки около 500 хил. години от 7 млн. години.

С какво може да се обясни това? Учени от френския Институт по физика на Земята и Френския национален център за научни изследвания установиха, че честотата на смяната на местата на магнитните полюси е свързана с разположението на континентите.

Движението на тектонските плочи е твърде отдалечено от земното динамо. Всъщност в земното ядро на дълбочина над 3000 км конвективните движения на течното желязо генерират магнитното поле, без което Земята нямаше да притежава своя предпазен щит - магнитосферата. Редица експерименти и компютърни модели показаха, че симетрията между потоците желязо в земното ядро играе важна роля за инверсията на магнитното поле, заявиха Франсоа Петрелис и колегите му.

Този феномен започва на границата между земното ядро и земната мантия, на дълбочина 2900 км, преди да обхване цялото ядро. Учените изследвали преместването на континентите, за да открият следи от феномена. Връщайки се назад във времето до епохата на суперконтинента Пангея, авторите на изследването фокусирали вниманието си върху еволюцията на континентите и смяната на местата на магнитните полюси.

Петрелис и колегите му констатирали, че нивото на асиметрия на континентите между двете полукълба и броят на инверсиите на магнитното поле за 1 милион години еволюират с един и същ ритъм. Колкото по-голяма е асиметрията и континентите са по-отдалечени от екватора, толкова по-чести са инверсиите.

Каква е причинно-следствената връзка между едното и другото? Придвижването на континентите не е директният виновник за инверсиите, поясниха учените. За сметка на това тектонските движения са следствие от огромното "разбъркване" в земната мантия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.