1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Един кит е по-ценен от стотици дървета?

Един кит е по-ценен от стотици дървета?

Популацията от китове трябва да се възстанови до нивото от преди индустриалния улов

Защо китовете са ценни за опазването на климата? Според експерти от Международния валутен фонд бозайниците предлагат естествени решения за проблема с въглеродния диоксид. Затова опазването на тяхната популация трябва да е задача номер едно в екологичен план.

В доклад публикуван в Ню Йорк експертите посочват, че най-големите бозайници на планетата притежават уникалната способност да задържат огромни количества въглероден диоксид. През своя дълъг живот големите китове събират средно по 33 тона, а когато умрат, телата им потъват на дъното на морето, където вредният за климата газ остава стотици години. За сравнение – едно дърво абсорбира около 20 килограма въглероден диоксид на година.

Ето защо специалистите настояват популацията от китове да се възстанови до нивото от преди индустриалния улов. Според актуалните изчисления в момента в световните морета и океани има около милион и 300 хиляди екземпляра, спрямо 4 до 5 милиона преди около 200 години. При много видове, като най-големите сини китове например, числеността е намаляла с 97 %.

Друга полза от морските бозайници е, че допринасят за размножаването на фитопланктона. Тези миниатюрни организми произвеждат около половината кислород в атмосферата, преработвайки всяка година 37 милиарда тона въглероден диоксид, равни на 40 на сто от глобалните емисии. Китовете имат и предимството, че не носят никакви нови рискове, за разлика от базираните на сушата технологии за улавяне на въглеродния диоксид. Всичко това, взето заедно, води до заключението, че един кит струва около 2 милиона долара. В тази сума влиза цената, плащана днес като компенсация за изхвърлянето на вредни емисии. Към нея се прибавя и стойността на туристическите услуги за наблюдение на бозайниците в естествената им жизнена среда. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.