1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ефектите от климатичните промени заплашват съществуването на какаото

Ефектите от климатичните промени заплашват съществуването на какаото

Това потвърдиха в Абуджа изследователи от Съюза на страните производителки /Copal/

Остаряването на градините и ефектите от климатичните промени са сред бедите, които заплашват съществуването на какаото по света. Това потвърдиха в Абуджа изследователи от Съюза на страните производителки /Copal/. Те бият тревога заради тази култура, предаде АФП.

Устойчивостта й е "заплашена от много ограничаващи фактори", по – специално от "остаряването на плантациите, ефектите от климатичните промени и голямото въздействие на паразитите", както и недостатъчното финансиране на изследванията, според Нага Кулибали /Naga Coulibaly/, генерален секретар на организацията. "Ако няма здрав отпор на заплахите, без съмнение до 50 или най – много 100 години какаото ще остане в историята", казва той.

Според него насажденията трябва да се обновят с "нови видове устойчиви на вредители". Тази помощ би могла да дойде от страна на шоколадовата индустрия и правителствата на страните производителки.

Според последните предвиждания за реколтата 2011 – 2012 г., която ще е готова през септември, Международната организация за какаото /ICCO/ разчита на 3,99 милиона тона, за разлика от по – раншни очаквания за 3,961 милиона тона. Въпреки това добивът ще бъде с около 7% по – нисък от кампанията през 2010 – 2011 г.

Падането на добивите се обяснява с намаляването на производството в Кот д`Ивоар – какаов производител номер едно в света. Заедно с Бразилия, Камерун, Доминиканската република, Габон, Гана, Малайзия, Нигерия, Сао Томе и Принсипе образуват Копал /Copal/, чието седалище е в Лагос, Нигерия, отбелязва БГНЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.