1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ефективният метод за събиране на мед, прилаган от пчелите, може да се използва за изграждане на по-бързи компютърни мрежи

Ефективният метод за събиране на мед, прилаган от пчелите, може да се използва за изграждане на по-бързи компютърни мрежи

Специалистите са фокусирали усилията си върху системите за контрол на зрението и усещането за мирис

Медоносните пчели са невероятни създания. Те са красиви и изключително умни, което е причина учените непрекъснато да взимат назаем идеи от техния живот и да ги внедряват в нови технологии, разработки, системи. Например проучванията показват, че ефективният метод за събиране на мед, който прилагат пчелите, може да се използва от хората за изграждане на по-бързи компютърни мрежи, пише Gizmag. Сега учени от университетите в Шефилд и Съсекс се надяват да създадат компютърен модел на мозъка на медоносните пчели, който да се използва за контрол на малки автономни летящи роботи.

Проектът се нарича Green Brain и е близък до идеята на програмата Blue Brain Project, предвиждаща създаването на компютърен модел на човешкия мозък. Всъщност екипът, работещ по Green Brain, няма за цел да пресъздаде всички ментални процеси, които се случват в мозъка на пчелите. Специалистите са фокусирали усилията си върху системите за контрол на зрението и усещането за мирис, пише actualno.com.

За разлика от хората, заети по реализацията на Blue Brain Project, екипът от Green Brain няма да използва в работата си суперкомпютри за създаването на модел на мозъка на пчелите. В случая е необходим само настолен компютър и високопроизводителни графични ускорители, каквито обикновено се използват за генерирането на 3D графики и в игрални системи. За Green Brain тези ускорители ще служат за бързото извършване на сложни изчисления.

Но защо, в крайна сметка, някой ще иска летящ робот с мозък на пчела? Учените се надяват, че по същия начин, както пчелите идентифицират и „помирисват“ цветя, така и автономните роботи биха могли да „улавят“ различни миризми и да идентифицират специфични газове. Тези малки, „умни“ машинки ще могат да се използват за различни цели – например извършване на мониторинг на околната среда и при провеждане на спасителни и издирвателни операции.

Целия материал за проекта Green Brain четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.