1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК даде отсрочка на София и Пловдив да подобрят качеството на въздуха в района си

ЕК даде отсрочка на София и Пловдив да подобрят качеството на въздуха в района си

До края на 2013 г. трябва да са изпълнени всички набелязани пред Комисията мерки за спазване на лимита на замърсяване

Столичната община и община Пловдив имат разрешение от Европейската комисия за отсрочка до 31 декември 2013 г., в която да подобрят качеството на въздуха в района си.  За това съобщи Министерството на околната среда и водите във вторник.

С решението на Брюксел, общините ще избегнат санкциите за констатираните през 2010 г. превишения на съдържанието на азотен двуокис в атмосферния въздух.

Отсрочката им дава право да превишават до 50% установените пределно допустими норми за замърсяване с азотен двуокис. До края на 2013 г. обаче трябва да са изпълнени всички набелязани пред Комисията мерки за спазване на лимита на замърсяване.

В пресинформация по този повод, МОСВ оценява отсрочката като "значителен успех за страната по отношение прилагането на европейското законодателство за качество на въздуха предвид факта, че около две трети от всички решения на Европейската комисия във връзка с постигането на нормите за този замърсител са отрицателни", а като аргумент за тази своя оценка министерството сочи факта, че: "До този момент само три други държави – членки на ЕС, са получили удължаване на срока за азотни оксиди за заявени зони, а на четири държави удължаване на срока е напълно отказано".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.