1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК изпрати отговор до евродепутата Мария Габриел на въпроса й относно употребата на натурални съставки в парфюмите

ЕК изпрати отговор до евродепутата Мария Габриел на въпроса й относно употребата на натурални съставки в парфюмите

Комисията обмисля как да отговори на становището на Научния комитет по безопасност на потребителите относно алергенните ароматни вещества в козметичните продукти

"Бихме искали да допринесем за информирането на потребителите и за безопасността им по най-подходящия и целесъобразен начин, като същевременно подпомагаме иновациите и предпазваме конкурентоспособността на сектора на козметичните продукти. Все още не са предложени никакви мерки". Това съобщава комисар Тонио Борг по повод депозирания в началото на годината въпрос от евродепутата Мария Габриел относно употребата на натуралните съставки в парфюмите.

Питането на евродепутата бе продиктувано от редица публикации в медиите, които твърдяха, че ЕК предвижда законодателни промени по отношение използването на натурални съставки в парфюмите, базирайки се на становище на Научния комитет по безопасност на потребителите (SCCS) относно алергенните ароматни вещества в козметичните продукти.

Комисията уверява, че ще отдели специално внимание на потенциалното въздействие на каквито и да било мерки върху производителите на естествени екстракти, например розово масло.  Преди да бъдат предложени такива мерки би било преждевременно да се каже дали ще се наложи въвеждането на алтернативни култури за използване в парфюмерийното производство или на финансови компенсации за производителите на естествени екстракти, обобщава комисар Тонио Борг.

България държи 40 % от износа в световен мащаб на розово масло и е първа по експорт на лавандула - две от традиционните съставки на стотици реномирани парфюми.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.