1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК може да наложи на България глоби заради замърсяването на въздуха

ЕК може да наложи на България глоби заради замърсяването на въздуха

Битовото отопление с печки на дърва и въглища е основната причина за мръсния въздух, който дишаме

Още през тази година Европейската комисия може да наложи на България солидни глоби за замърсяване на въздуха , заяви Лияна Аджарова, директор на Енергийна агенция-Пловдив, съобщиха от Международния панаир в Пловдив. В ЕК бе внесен доклад за 29 общини в критично състояние, където фините прахови частици превишават нормите многократно, и те бяха задължени да подготвят програми за подобряване на качеството на въздуха.

До момента вече имат 23 плана за намаляване на замърсяванията, 5 бяха върнати за основно преработване, а един още не е готов, съобщи Георги Михайлов, началник на отдел „Качество на атмосферния въздух“ в Министерството на околната среда и водите, по време на Деня на зелената енергия в Пловдив. Конференцията се провежда за първи път в рамките на Международния технически панаир.

Битовото отопление с печки на дърва и въглища е основната причина за мръсния въздух, който дишаме. Неговият „принос“ е между 50% и 90% в различните населени места – това показват анализите на общините, каза Георги Михайлов. Другият негативен фактор е градският транспорт, следван от запрашаването от пътните настилки. Обратно на очакванията, делът на промишлеността и енергетиката е нисък – около 3%, добави Михайлов.

Хората трябва да спрат да харчат парите си за лоша енергия, която вреди на здравето, да махнат печките и да минат на котли, използващи модерна биомаса за отопление, подчерта Лияна Аджарова. Според нея общините трябва да бъдат активна страна в този процес, а държавата да подпомогне домакинствата. В Австрия, например, те получават финансиране, покриващо 30%-40% от разходите за въвеждане на нови източници на отопление, посочи Аджарова.

Целия материал четете в рубрика актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.