1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК обяви стартирането на нов план за екологични иновации

ЕК обяви стартирането на нов план за екологични иновации

EcoAP ще насърчи новаторството, което намалява натиска върху околната среда

Европейската комисия обяви стартирането на новия план за действие за екологични иновации (EcoAP), целящ да помогне на бизнеса да постигне екосъобразен растеж и да бъде полезен на околната среда.

EcoAP ще насърчи новаторството, което намалява натиска върху околната среда, и ще преодолее дистанцията между иновациите и пазара, съобщиха от Комисията. Планът е един от ангажиментите по водещата инициатива „Съюз за иновации“, който се опира на Плана за действие за екологичните технологии (ETAP). Той разширява обхвата на инициативата: досега вниманието бе насочено към екологичните технологии, докато планът вече обхваща по-широката концепция за екологични иновации, като се съсредоточава върху специфични затруднения, предизвикателства и възможности за постигане на целите в областта на околната среда чрез иновации.

EcoAP включва дейности по отношение както на търсенето, така и на предлагането, на научноизследователската дейност, на промишлеността, политиката и финансовите инструменти. Планът отчита ключовата роля на регулаторните мерки за околната среда като стимул за екологичните иновации и предвижда преглед на законодателството в тази област. Той също така подчертава значението на научноизследователската дейност и иновациите за създаването на още новаторски технологии и внедряването им на пазара.

Планът обръща голямо внимание на международния аспект на екологичните иновации и на подобрената координация на политиките с международните партньори.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.