1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК одобри финансирането на 202 нови проекта по програмата LIFE+

ЕК одобри финансирането на 202 нови проекта по програмата LIFE+

Те ще се реализират в девет държави членки

Европейската комисия одобри финансирането на 202 нови проекта по програмата LIFE+, която е фондът на Европейския съюз за околната среда. Проектите обхващат дейности в областта на опазването на природата, политиката в областта на околната среда, изменението на климата и информацията и комуникацията по екологични въпроси. Проектите представляват обща инвестиция в размер на близо 516,5 милиона евро, от които ЕС ще предостави 268,4 милиона евро, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Комисарят по околната среда Янез Поточник заяви: „Отбелязвайки двайсетгодишнината на програмата LIFE и Директивата за местообитанията, имам удоволствието да обявя продължаването на подкрепата за добрите екологични проекти в ЕС. Тези последни проекти по LIFE+ продължават тенденция, започнала преди две десетилетия, на иновативни и основани на най-добрите практики дейности, които допринасят за опазване на природата, за подобряване на състоянието на околната среда и за борба с изменението на климата.“

Комисията получи 1078 заявления от 27-те държави членки на ЕС, в отговор на последната си покана за представяне на предложения с краен срок през юли 2011 г. От тези заявления бяха избрани 202 за съфинансиране по трите компонента на Програмата: LIFE+ „Природа и биологично разнообразие“, LIFE+ „Политики и управление в областта на околната среда“ и LIFE+ „Информация и комуникация“.

С проектите по LIFE+ „Природа и биологично разнообразие“ се подобрява степента на опазване на застрашените видове и местообитания. От 268 получени предложения Комисията избра за финансиране 76 проекта на партньорства между природозащитни организации, държавни органи и други субекти. Проектите ще се реализират в 22 държави членки и представляват обща инвестиция от 241,8 милиона евро, от които ЕС ще предостави 136 милиона евро. 71 са проектите в областта на природата, с които се допринася за прилагането на директивите за птиците и/или местообитанията и се подпомага мрежата „Натура 2000“. Другите пет проекта са насочени към по-широкообхватни въпроси на биологичното разнообразие.

Целия материал за одобрените от ЕК нови проекта по програмата LIFE+ четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.