1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК ограничава потреблението на биогорива

ЕК ограничава потреблението на биогорива

Според проектопредложение производството им не е довело до очакваните резултати в понижаването на въглеродните емисии

Европейската комисия отхвърли в понеделник обвиненията, че политиката на Европейския съюз за биогоривата е съдействала за повишаването на цените на храните, но потвърди, че ще понижи целите за тяхната употреба, предаде агенция "Франс прес".

Биогоривата, които Еврокомисията определя като потенциален източник на евтина алтернативна енергия, бяха подложени на сериозна критика. Причината е, че често те са произвеждани на основата на култури, предназначени за храни, или такива, които са посадени на земя, която може да бъде използвана за производството на храна. Според критиците това води до повишаване на цените на храните, пише "Дневник".

"Погрешно е да се вярва, че настояваме за биогорива на основата на храни", заявиха еврокомисарите по енергетиката Гюнтер Йотингер и по климатичните промени Кони Хедегор в общо изявление. Те допълниха, че в предложението си правят точно обратното - "ограничаваме ги до настоящото ниво на потребление, което е 5% до 2020 г."

След 2020 г. предпочитанията на Еврокомисията ще бъдат биогоривата, произведени от материали, които не се използват за храни – отпадъци или земеделски остатъци, като слама.

"Тези нови видове биогорива не са в конкуренция с храните, нито изискват допълнително почва. Ние настояваме за биогорива, които да ни помогнат да съкратим значително въглеродните емисии, които не конкурират храните и са устойчиви и "зелени" в същото време", подчертаха еврокомисарите.

През 2009 г. Еврокомисията постави цел 20% от консумацията на енергия в ЕС да бъде от възобновяеми източници, като в транспортния сектор процентите бяха 10% с водеща роля при биогоривата.

Според проектопредложение производството на биогорива обаче не е довело до очакваните резултати в понижаването на въглеродните емисии. По тази причина целта се намалява и до 2020 г. биогоривата трябва да се използват в 5% от транспорtния сектор в ЕС в сравнение със сегашните 4.5%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.