1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК планира да забрани бензиновите автомобили в градовете

ЕК планира да забрани бензиновите автомобили в градовете

Концепцията на транспортната реформа включва четири глобални цели

Европейската комисия (ЕК) се прицели в използването на автомобили с бензинови двигатели в градовете и в самолетните полети на къси разстояния, предлагайки да бъдат забранени до 2050 г.

Това показа проектът на бъдещата транспортна система в Европа с името "Бяла книга на транспорта", който бе представен в Брюксел от Европейската комисия (ЕК), пише Еuropeanvoice.

„Това не е законодателен акт, а само концепция”, уточни европейският комисар по транспорта Сийм Калас. Той предупреди, че "Бялата книга на транспорта" не е "празна фантазия и на нейна основа през идните десетилетия ще се изгради стратегията за развитие на европейския транспорт”.

Дългоочакваният документ определя курса в транспортната политика на Европейския съюз (ЕС) през следващите десет години, като насърчава изграждането на по-екологична транспортна мрежа, която да не е зависима от изкопаемите горива.

Другата цел на „Бялата книга” е да се премахнат и последните пречки пред единния пазар на транспортни услуги в ЕС.

Концепцията на транспортната реформа включва четири глобални цели - до 2050 да не се използват автомобили с бензинови двигатели в градовете, делът на нисковъглеродните горива в авиацията да се повиши до 40%, емисиите на парникови газове от морския транспорт да се понижат с 40%, а половината от пътническите превози в автомобилния транспорт да се прехвърлят към железопътен и воден транспорт.

За изпълнението на програмата в ЕС ще бъдат необходими около 1,5 трлн. евро.

Стратегията "Транспорт 2050" ще призовава за създаването на "единно европейско транспортно пространство" с напълно интегрирана, конкурентна и разнообразна транспортна мрежа, преминаваща държавните граници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.