1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК планира по-строги мерки за намаляване на емисиите на флуорирани газове

ЕК планира по-строги мерки за намаляване на емисиите на флуорирани газове

Обществената консултация ще продължи до 19 декември 2011 г.

Европейската комисия стартира обществена консултация относно въвеждането от Европейския съюз на по-строги мерки за намаляване на емисиите на флуорирани газове - група мощни парникови газове от промишлеността, използвани най-често като охлаждащи агенти. Консултацията ще продължи до 19 декември 2011 г. и е адресирана до всички заинтересовани страни.

Комисията прие доклад, в който се заключава, че действащият регламент на съюза относно флуорираните газове дава резултати за ограничаване нарастването на емисиите на флуорирани газове, но в дългосрочен план те няма да се понижат под сегашното си равнище, ако не се вземат допълнителни мерки. Според доклада съществува голям потенциал за икономически ефективно намаляване на емисиите благодарение на растящите възможности за замяна на флуорираните газове с алтернативи, оказващи по-малко или нулево негативно въздействие върху климата. Тези възможности позволяват до 2030 г. ЕС да намали с до две трети емисиите на такива газове спрямо сегашното им равнище, смятат авторите на доклада.

Еврокомисарят по климата Кони Хедегор заяви, че възнамерява догодина, след обществената консултация да предложи нови законодателни мерки за намаляване на емисиите на флуорирани газове. Сред обсъжданите възможни политики е сключването на нови доброволни споразумения, забрана за нови продукти и оборудване изпускащи газове от този тип, както и схема за постепенно изваждане на хидрофлуоровъглеводородите (HFC) от пазара на ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.