1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК подготвя стратегия за засилване на контрола върху опазването на околната среда

ЕК подготвя стратегия за засилване на контрола върху опазването на околната среда

Очаква се и създаването на европейска агенция за налагане на спазването на общностното законодателство за отпадъците

Европейската комисия подготвя стратегия за подобряване на прилагането на законодателството на съюза в областта на опазването на околната среда. Плановете включват по-строги инспекции на място и по-голяма роля на националните съдилища в налагането на спазването на европейското законодателство, съобщава „Еурактив".

Инициативата ще бъде наречена „Комуникация за прилагането на екологичното право и политика на ЕС". Тя ще трябва да поправи „недостатъците при прилагането на екологичното законодателство" и да предложи път напред за премахване на празнотите. ЕК ще търси начин да подобри кохерентността на законодателството, да засили спазването на законодателството и ефективността на инспекциите.

По време на изслушването си пред Европейския парламент през януари, комисарят по околната среда Янез Поточник заяви, че прилагането на екологичното законодателство ще бъде негов приоритет. Тогава той посочи обаче, че истинските възможности са на национално ниво и трябва да се помогне на страните членки да изградят свой капацитет за да свършат работата.

Очаква се и създаването на европейска агенция за налагане на спазването на общностното законодателство за отпадъците. Към момента делата за нарушаване на законодателството в областта имат малък ефект, а националните планове за отпадъците често са само на хартия, коментира изданието. Ако бъде одобрена стратегията, агенцията на ЕС за отпадъците може да получи нови правомощия за провеждането на преки инспекции.

Освен това Европейската директива за екологичните престъпления трябва да бъде транспонирана от всички държави членки до 26 декември тази година. В нея се включва списък от нарушения, които трябва да бъдат разглеждани като криминални деяния във всички членки на ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.