1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. EK приема доклад за непреките промени в земеползването заради биогоривата

EK приема доклад за непреките промени в земеползването заради биогоривата

Допълнителните биогорива, които Европа ще използва през следващото десетилетие, ще генерират между 81 и 167% повече въглероден диоксид от изкопаемите горива

Европейската комисия публикува доклад за непреките промени в предназначението на земите, свързани с биогоривата и течните горива от биомаса. В доклада се посочва, че непреките промени в земеползването може да ограничат намаляването на емисиите на парникови газове, свързани с биогоривата, а се очертават и редица неясноти, свързани с наличните модели.

Заради промяната в предназначението на земите биогоривата могат да се окажат по-лоши за климата от изкопаемите горива, стана ясно по-рано тази година от доклад, изготвен от пет екоорганизации. Европейските планове за насърчаване на биогоривата ще накарат земеделските производители да превърнат 69 000 кв. км от дивата земя в поля и насаждения, лишавайки бедните от храна и ускорявайки климатичните промени, гласи докладът. В резултат, допълнителните биогорива, които Европа ще използва през следващото десетилетие, ще генерират между 81 и 167% повече въглероден диоксид от изкопаемите горива.

Сега Комисията е решена да извърши оценка на въздействието от тази практика, като се вземат предвид потенциалните промени в съществуващото законодателство. Ако е необходимо, Комисията ще препоръча да преразгледа този въпрос по един превантивен подход.

„Потенциалният ефект от косвената промяна на предназначението на на земята трябва да бъде правилно претеглен в нашата политика за биогоривата, коментира комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. В наш интерес е да разследваме проблема сериозно и да се гарантира, че имаме законодателство, което избягва негативните странични ефекти.”

„Ние трябва да гарантираме, че биогоривата, които промотираме, носят ясни намаления на парникови газове, заяви комисарят по действията за климата Кони Хедегаард. - Въпреки че сме разработили стабилни критерии за устойчивост за тяхното производство, не трябва да се пренебрегват каквито и да е нежелани последици, които могат да бъдат причинени в световен мащаб в резултат на повишеното търсене“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.