1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК провежда дебати за изменението на климата

ЕК провежда дебати за изменението на климата

България и Литва са страните в Източна Европа, обхванати от инициативата

Европейският комисар по действията за климата Кони Хедегор постави началото на серия публични прояви за ангажиране на европейските граждани в дебата за изменението на климата и за насърчаване на индивидуалните действия за борба с него. През следващите два месеца Хедегор ще проведе диалози с граждани, предприятия и органи в пет страни от Източна и Южна Европа, посветени на начините за ускоряване на действията за борба с изменението на климата. Страните, обхванати от инициативата, са Португалия и Италия в Южна Европа и Полша, България и Литва в Източна Европа.

Обществената загриженост за изменението на климата в тези държави расте и потенциалът за намаляване на емисиите чрез лични усилия е по-висок от този в други европейски страни. Проучвания на Евробарометър показват, че в Полша, България, Литва и Италия има голям потенциал за засилване на личните действия за климата.

Диалозите са част от общоевропейската информационна кампания на Комисията „Свят, който харесваш. С климат, който харесваш“. Кампанията е вдъхновена от огромния, нереализиран потенциал за намаляване на емисиите на CO2 чрез промяна на поведението. Според изследвания, извършени за ЕК, ако всички европейци започнат да се хранят здравословно и променят навиците си в областта на транспорта и отоплението, ЕС може да намали емисиите с 8-9% до 2020 г. – количество еквивалентно на половината от емисиите на Полша за 2010 г.

Диалозите ще следват модела на успешните дебати „Визии за свят, който харесвате“, с които кампанията бе открита в Лондон и Мадрид. С участието на министъра на енергетиката на Обединеното кралство Едуард Дейви и носителя на „Оскар“ Колин Фърт на събитието в Лондон и министъра на околната среда Ариас Канете и актьора Серхио Перис-Менчета на събитието в Мадрид, конференциите събраха стотици граждани и представители на гражданското общество, академичните среди и бизнеса, за да определят позитивна обща визия за чисто, интелигентно и конкурентоспособно нисковъглеродно общество.

Петте предстоящи национални прояви ще бъдат на различни теми, но ще съчетават дебати между обществеността, политиците и частния сектор с развлекателни елементи като модно ревю на екологосъобразни дрехи, колоездачна обиколка, фотоизложби на успешни нисковъглеродни проекти и артистични представления. Много от над 160-те партньори на кампанията ще подкрепят и ще участват пряко в проявите. Преди всеки дебат гражданите ще могат да изкажат своите мнения и да разговарят онлайн с комисаря в Twitter или Facebook.

Проявата ще се състои в София на 28 май.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.