1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК разделена за мерките за енергийна ефективност

ЕК разделена за мерките за енергийна ефективност

Департаментът по климата предупреждава, че плановете за енергийна ефективност може да свалят цените на въглеродните емисии

Високопоставен служител на ЕК предупреди, че предстоящите мерки за енергийна ефективност биха могли да подкопаят стратегията на ЕС за действия срещу изменението на климата.

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, възнамерява да предложи задължителни правила следващата седмица. Но Петър Вис, шеф на кабинета на Кони Хедегаард, европейският комисар по климата, каза на 15 юни, че фокусът на новите правила не е идеален.

По-голямата част от въздействието ще бъде от инсталации, които вече са обхванати от Схемата за търговия с емисии на ЕС (ETS). В резултат може да бъде отбелязан значителен спад в цената на въглеродните емисии и Вис настоява, че подобряването на ефективността в енергийния и индустриалния сектор не трябва фатално да удря в цената на въглеродните емисии. "Имаме две политически подхода, които се сблъскват взаимно и ако ние не постъпим по правилния начин, това няма да ни бъде много полезно", каза той на семинар в Брюксел.

На 21-ви юни Йотингер планира да публикува предложената директива за пестене на енергия, която превръща в закон за енергийна ефективност плана, публикуван през март. От изтекла информация за предложението става ясно, че плановете може да свалят наполовина цената на въглеродните емисии от € 25 до € 14, или дори до нула.

Вис заяви, че оценката на въздействието на предложението за енергийна ефективност е неубедителна. Департаментът по климата на Европейската комисия планира да въведе директива за пестене на енергия в последната минута, като се позовава на възможността за "замразяване" на квотите от въглеродни емисии през периода 2013-2020. Това ще е прелюдия към законодателни предложения, които ще премахнат квотите, чрез които се поддържа цената на въглеродните емисии.

Опозицията на промишлеността

Съпротивата срещу някои аспекти на енергоспестяващите мерки се появи и от други страни. На 10-ти юни министрите на енергетиката призоваха за повече гъвкавост по отношение на изискванията, които предвиждат саниране на най-малко 3% от площта на обществените сгради всяка година. В последния проект на Комисията за директивата, който е от 6 юни, се казва, че една година може процентът да е над 3, а следващата година е по-малко и да се прилага само за сгради с най-малко 250 кв. м площ (с изключение, например, на повечето пощенски станции).

Изискванията за енергийна ефективност за комуналните услуги също са положени на кръстосан огън. Планираното изискване за тях да спестяват 1,5% годишно е било оспорвано от Никола Рега от Eurelectric, пан-европейската електрическа асоциация. Той предупреждава, че това би означавало за първи път да бъде драстично свито потреблението на енергия в Европа. Според Рега, насърчаването на енергийните услуги като алтернативен източник на приходи е фалшива дихотомия. "Повече електричество често означава по-малко енергия", каза той, като посочи например преминаването от машини, работещи с изкопаеми горива към други, които се захранват с електричество.

Най-голямата загриженост на Eurelectric обаче са очакваните разпоредби за производство на електроенергия. Организацията намира нормативните изисквания за ко-произвдоство като "допълнителен и припокриващ се слой на регулиране", който ще повлияе негативно на цените на въглеродните емисии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.