1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК разследва "зелените" субсидии в Германия

ЕК разследва "зелените" субсидии в Германия

Около 2000 големи потребители на енергия в страната са освободени от плащането на "зелена добавка" в сметките си за ток

Европейската комисия обяви в сряда, че започва обширно разследване на начина, по който се управлява субсидирането за т.нар. зелена енергия. Около 2000 големи потребители на енергия в страната, включително гиганти като BASF и ThyssenKrupp, са освободени от плащането на "зелена добавка" в сметките си за ток. Останалите клиенти плащат такава надбавка и това би могло да се окаже дискриминационно отношение към тях.

Комисията ще проверява дали това изключение, водещо до спестяване на разходи от порядъка на 5 млрд. евро годишно, не е всъщност незаконна държавна помощ, която трябва да се възстанови. Ако заключението е в тази посока, то може да увеличи разходите в промишлеността и да притисне инвеститорите във възобновяеми източници, обяснява агенция "Ройтерс".

В официалното съобщение се заявява, че Европейската комисия разбира, че в някои случаи е оправдано да се отпускат привилегии на фирми, за да не изнесат производството си от Европа. Но въпреки това трябва да се провери дали германският закон не води до изкривяване на конкуренцията.

В текста на съобщението се обяснява, че ще се проверява и "бонус", който се дава на компании, продаващи поне 50% електричество от сравнително нови местни ВЕИ - нещо, което може да се тълкува като дискриминация към вносната енергия, произведена от възобновяеми източници в друга страна от единния пазар, пише "Дневник".

Преди да се появи новината от Брюксел германският канцлер Ангела Меркел каза в първата си реч в началото на новия й мандат начело на правителството, че Германия ще полага усилия да бъде силен индустриален център и че не вижда как отстъпките може да се възприемат като некоректна практика към конкуренцията.

"Става дума за компании, а това означава и за работни места. Докато в Европа им адържави, където токът за промишлеността е по-евтин, отколкото в Германия, не виждам как ние можем да изкривяваме конкуренцията", заяви тя.

Остри критики последваха от тежката индустрия и ВЕИ сектора. Председателят на борда на "Аурубис" Петер Вилбранд предупреди, че при промяна на режима компанията му за добив на цветни метали може да преосмисли инвестициите си в Германия. "Притеснениято ми преди всичко е за това, че тук нямаме никаква сигурност за плановете си и това едва ли ще се промени в следващитне седмици и месеци", заяви той тази седмица.

От ВЕИ сектора и политици, защитаващи екологични каузи, коментираха, че започващото многомесечно разследване от Брюксел ще подкопае доверието към германския пазар. "Една продължителна и изнурителна правна битка, която ще предизвика проверката, рискува да замрази инсталирането на възобновяеми източници и да убие апетита н ацелия сектор", каза Клод Тюрме, член на Зелената партия  в Европарламента.

Секторът на комуналните услуги заяви, че зелените субсидии изкривяват пазара и че газовите централи не могат да се конкурират. Но въпреки това се предупреждава, че каквато и да е промяна не бива да е внезапна. "Трябва да има място за субсидии и справедливо разпределяне на разходите. Това е задачата на разследването на комисията. Но радикална промяна би била изключително негативна", каза Зузане Нис от "Юрелектрик", представляваща интересите на производители на електричество в ЕС, цитирана от "Ройтрес".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.