1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. EK с ново екопредупреждение към нас

EK с ново екопредупреждение към нас

Страната ни има два месеца да отговори на предупреждението

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради системна неспособност на страната ни да осигури подходяща защита за местообитанията на птици.

Тази седмица ЕК изпрати първо предупредително писмо до българските власти. Комисията е получила няколко оплаквания за продължаващо строителство на туристическа и градска инфраструктура, както и на вятърни мощности за производство на електроенергия в обитавани от диви птици райони у нас.

ЕК преценява, че страната ни систематично нарушава ангажиментите си да опазва местата, предназначени за защита по Директивата за птиците.

България не оценява правилно кумулативните последици от одобрените планове и проекти върху околната среда, заяви говорител на комисията.

Страната ни има два месеца да отговори на предупреждението. Ако не го направи или ако отговорът не удовлетворява ЕК, ще бъде отправено ново - вече под формата на т.нар. "обосновано мнение".

Ако и на него българското правителство не отговори в рамките на два месеца или отговорът е незадоволителен, ЕК може да започне наказателно дело срещу страната ни в Съда на Европейските общности в Люксембург.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.