1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК събира Европа за тестове на АЕЦ

ЕК събира Европа за тестове на АЕЦ

Предвижда да се повишат изискванията за устойчивостта при земетресения, наводнения, цялостно прекъсване на захранването

Европейската комисия е в контакт със съседни на ЕС страни, с които обсъжда възможностите те също да се включат в инициативата за доброволни изпитания на устойчивостта на своите атомни централи.

При разговорите с Швейцария, Русия, Украйна и Армения засега се получават положителни отговори, се отбелязва в съобщение на ЕК. Първите данни от изпитанията на европейските АЕЦ ще бъдат публикувани на 9 декември. Проверките ще бъдат правени от национални органи и данните ще бъдат предавани на Брюксел. Очакването на комисията е реакторите, за които се прецени, че в сегашното си състояние са опасни, както и че ремонтът им няма да бъде изгоден, да бъдат затваряни. Ако някоя страна реши въпреки евентуалните лоши данни за състоянието на своя АЕЦ да продължи да използва централата, ЕК ще публикува докладите, доказали наличието на опасност. Проверките ще включват нови критерии, чието значение е било установено след катастрофата във Фукушима.

Предвижда да се повишат изискванията за устойчивостта при земетресения, наводнения, цялостно прекъсване на захранването. ЕК уточнява, че досега е приемано за възможно, ако на едно място веднъж е регистрирано земетресение от шеста степен по скалата на Рихтер, то да се повтори със същия интензитет. Новите критерии допускат АЕЦ да могат да издържат на трусове, по-силни от регистрираните досега в техния район. По сходен начин се повишават и критериите за устойчивост при наводнения. Друго допълнително изискване е към работата на системите на електрозахранване на централите, които осигуряват охлаждането на ядрата на реакторите в случай на авария. Изисква се централите да имат няколко резервни кръга на захранване, включително дизелови генератори и батерии.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Етикети АЕЦ, ЕК, тестове
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.