1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК ще насърчи новаторските решения при производството на енергия от възобновяеми източници

ЕК ще насърчи новаторските решения при производството на енергия от възобновяеми източници

Еврокомисията предлага подобрения в регулаторната рамка по отношение на енергийното сътрудничество в Средиземноморския регион

Европейският съюз си е поставил амбициозната цел до 2020 г. да постигне 20-процентен дял на енергията от възобновяеми източници от общо поризведената енергия, съобщиха за БТА от пресслужбата на Европейската комисия.

В съобщение на комисията се посочва, че тази цел може да бъде постигната, само ако всички действащи в момента политики се прилагат във всички държави членки и ако се стигне сближаване на схемите за подпомагане в отделните държави. За да може този процес да се развива активно и след 2020 г., е необходимо създаването на съответната нормативна рамка, без която сега отбелязваният растеж при ВЕИ-та може да спадне, се посочва в прессъобщението.

Затова в ЕК ще започне процес на изготвяне на бъдещи политики, които да насърчат производството на чиста енергия до 2030 година. "Трябва да продължим да развиваме енергията от възобновяеми източници и да насърчаваме новаторските решения. Трябва да направим това по рентабилен начин“. Това означава производство на вятърна и слънчева енергия там, където е икономически изгодно, както и търговия с тази енергия в рамките на Европа така, както го правим с всеки друг продукт или услуга", посочи еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

В тази връзка се посочва необходимостта от доизграждането на вътрешния енергиен пазар и прилагането на пазарни стимули, които да насърчат инвестициите в производство на електроенергия, за да се създаде възможност за плавно интегриране на възобновяемите енергийни източници на пазара.

По отношение на схемите за подпомагане трябва да се прилагат онези механизми, които пестят разходите и избягват свръхкомпенсирането при производството на ВЕИ. ЕК призовава също така за последователност в схемите за подпомагане между държавите членки с цел избягване на ненужните пречки.

Върви се и към промяна в механизмите за сътрудничество, при които една държава би могла да купува вятърна или слънчева енергия от друга държава членка на ЕС или дори държави извън Общността. Това за нея може да се окаже по-евтино, отколкото самата тя да произвежда такава енергия, се посочва в съобщението на комисията.

По отношение на енергийното сътрудничество в Средиземноморския регион Еврокомисията предлага подобрения в регулаторната рамка и подчертава, че един интегриран регионален пазар и с областта Магреб в Северна Африка би улеснил притока на широкомащабни инвестиции в този регион и би дал възможност за европейски внос на електроенергия от възобновяемите източници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.