1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК ще осигури достъп до чисти енергийни източници на 500 млн. души от развиващите се страни

ЕК ще осигури достъп до чисти енергийни източници на 500 млн. души от развиващите се страни

Донорската програма на Европа намира доста широка подкрепа на Стария континент

Европейският съюз е най-големият световен донор в енергетиката. Общността помага на хората в развиващите се страни да осветят домовете си с ток от соларни панели и вятър, осигурява им достъп до електричество, предаде Стандарт Нюз.

За 2003-2011 г. Европейската комисия и страните членки са заделили 11,5 млрд. евро, половината са насочени за добив на възобновяема енергия в развиващите се страни. 1 млрд. евро е дала само Еврокомисията безвъзмездно за енергийни програми в Африка.

Когато светът живее в ерата на технологиите, 1,3 млрд. (20% от хората на планетата) нямат достъп до електричество, а 2,7 млрд. използват дърва и въглища за готвене и отопление на домовете. Изложени на вредни газове и дим в закрити помещения, всяка година в света умират близо 2 млн. души, основно жени и деца.

Затова с интерес бе посрещната новата инициатива на ЕК за достъп до чисти енергийни източници на 500 млн. души от развиващите се страни. Тя бе обявена по време на срещата на високо ниво "Устойчива енергия за всички, която се проведе в Брюксел. Идеята е ЕС да вложи 50 млн. евро в различни енергийни проекти в следващите две години. По думите на президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, може да се мобилизират още стотици милиони в подкрепа на конкретни инвестиции в развиващи се страни.

Срещата в Брюксел подкрепи амбициозната програма на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун "Устойчива енергия за всички", насочена към развиващите се страни до 2030 г. Целите на инициативата са три: универсален достъп до модерни енергийни услуги и ресурси, удвояване ръста на енергийната ефективност, както и на дела на възобновяемите енергийни източници в глобалния микс да 2030 г.

В обръщението си Бан Ки Мун изненада аудиторията с признанието, че по време на Корейската война през 1963 г. е изпитал на свой гръб липсата на електричество и е трябвало да учи на свещ. Благодарение на достъпа до електричество след войната обаче Южна Корея се промени и сега пред вас стои генералният секретар на ООН, можете ли да повярвате, попита риторично Бан Ки Мун.

Донорската програма на Европа намира доста широка подкрепа на Стария континент. Последните проучвания, представени от европейския комисар по развитието Андрис Пиебалгс по време на срещата, показват, че 9 от 10 души в ЕС смятат, че трябва да се помага на развиващите се страни да получат достъп до енергия. А инвестициите на частния сектор са ключови за изграждане и функциониране на енергийните пазари.

Над 95% от хората, които нямат електричество, живеят в Африка (на юг от Сахара) и в Азия, а 84% са в селските райони. Ако половината от домакинствата, които все още използват въглища, дърва и биомаса, преминат към по-чисти енергийни източници, след 10 години те биха спестили 34 млрд. долара годишно.

В световен план инвестициите в чиста енергия през последните пет години са се удвоили и възлизат на $260 млрд. Над 70% от ръста на възобновяемата енергия (произведена от вятър, вода, слънце и геотермични ресурси) от 2000 г. е извън страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество развитие (ОИСР), т. е. най-развитите страни.

Дания е прекрасен пример за това как благодарение на вятъра в момента 20% от ел. енергията се добива от възобновяеми източници. В държави, в които има изобилие от биомаса, като Швеция и Бразилия например, около 50% от произведения ток е от възобновяеми източници. Бангладеш пък се възползва от излишъците от слънце и инсталира 500 000 соларни панела през последните три години.

Енергетиката в цифри

* За да имат всички хора по света ток, до 2030 г. е необходимо увеличение на глобалните инвестиции в енергийната инфраструктура само с 3%, което се равнява на $48 млрд. годишно.

* ЕС, 27-те страни членки и Европейската комисия са осигурили над $11 млрд. за реализиране на съвместни проекти в развиващите се страни през последните 9 години, целящи подобряване или осигуряване на електрическа енергия.

* 4 от 5 директори на компании смятат, че енергийната ефективност ще играе все по-важна роля в техния бизнес в бъдеще.

* Поне 118 държави, 50% от които развиващи се, имат програми и конкретни цели за производство на възобновяема енергия

* Светът инвестира над $1 трлн. годишно в енергия, $200 млрд. се насочват към възобновяеми източници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.