1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК стартира платформа за съвместно съществуване между хора и едри хищници

ЕК стартира платформа за съвместно съществуване между хора и едри хищници

Фермери, природозащитници, ловци, собственици на земя и учени могат да обменят идеи и добри практики

Кафявата мечка в Европа, вълкът, рисът – след продължителен период на спад на броя на тези диви животни сега популацията им отново нараства в европейсктите страни. Съжителството им с човека обаче може да бъде проблематично. В усилията си за решаване на социалните и икономически проблеми, които понякога са резултат от това ново разрастванене на популациите, Европейската комисия стартира платформа, където фермери, природозащитници, ловци, собственици на земя и учени могат да обменят идеи и добри практики в областта на споделяне на една и съща земя с едрите хищници, пише greentech.bg.

Платформата на ЕС за съвместно съществуване между хора и едри хищници цели да създаде конструктивен диалог между ключовите заинтересовани организации на европейско ниво.

Европейският съюз е дом на пет вида едри хищници. Всеки от тях е претърпял драматичен спад в броя на популацията и разпределението – последица от човешката дейност. Все пак увеличавнето на обществената запознатост за тяхната ключова роля в здравите екосистеми спомогна много популации да се стабилизират или да се увеличат и да се завърнат в области, от които са отсъствали в продължение на десетилетия или дори векове.

Въпреки че това възстановяване се разглежда като голям успех в консервацията, то не минава без своите опоненти. Решаването на въпроса предполага участие на широк спектър от заинтересовани страни, като например ловци, лесничеи, животновъди, овчари, собственици на земя, селски общини, организации за опазване и широката общественост. Тези групи възприемат едрите хищници по различни начини, а в някои случаи разликите могат да бъдат източник на конфликт. Платформата ще улесни обмена на знания и ще насърчава начини и средства за намаляване на тези конфликти и, където е възможно, намиране на тяхното решение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.