1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК започна обществена консултация за трафика на видове от дивата флора и фауна

ЕК започна обществена консултация за трафика на видове от дивата флора и фауна

Ролята на организираната престъпност се засилва

Еврокомисията започна обществена консултация относно начините, по които ЕС може да се бори по-ефективно срещу трафика на видове от дивата флора и фауна. Това се прави в отговор на увеличаващите се напоследък бракониерство и незаконен трафик на диви растения и животни в световен мащаб, които в момента са достигнали безпрецедентни равнища за някои видове. През 2013 г. например повече от 1000 носорози са били жертва на бракониерство в Южна Африка в сравнение с 13 през 2007 г. В момента роговете от носорози са по-скъпи от златото. ЕС е важен краен пазар и транзитен пункт за незаконни продукти от диви растения и животни, като ролята на организираната престъпност се засилва.

„Трафикът на видове от дивата флора и фауна нанася ужасни щети на биоразнообразието и трябва да намерим начини да действаме по-решително. Надявам се, че тази консултация е първа стъпка към съществена промяна в нашия подход“, коментира акцията европейският комисар по околната среда Янез Поточник.

Освен това тафикът на диви растения и животни носи големи печалби на международните групи на организираната престъпност, посочи еврокомисарят в областта на вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

През последното десетилетие ЕС се бори активно с незаконната търговия с диви растения и животни, като приема строги правила за търговия със застрашени видове и предоставя мащабна помощ за борба с трафика на видове от дивата флора и фауна в развиващите се страни. През последните 30 години ЕС е отпуснал повече от 500 млн. евро за опазване на биоразнообразието в Африка, като текущите проекти са на стойност около 160 млн. евро.

Престъпленията, свързани с видове от дивата флора и фауна, са изключително доходоносни, а наказателното преследване за тях е рядкост. Нарастващото търсене на незаконни продукти има опустошителни последици за редица видове, които и без това са застрашени. Променящите се мащаби на проблема породиха въпроси за начините, по които ЕС може по-ефективно да се бори с трафика на видове от дивата флора и фауна. Затова Комисията търси мнения по 10 въпроса, свързани с трафика на диви растения и животни, включително доколко е адекватна съществуващата рамка, какви инструменти могат да подпомогнат настоящите усилия за борба с този проблем, как ЕС по-специално може да помогне чрез подобряване на знанията и данните и каква е възможността за по-големи санкции.

Коментари могат да се споделят тук до 10 април 2014 г. Резултатите от тази консултация и от конференция, която ще се състои на 10 април 2014 г., ще бъдат включени в прегледа на съществуващите политики и мерки на ЕС в тази област, за да се помогне на Съюза да играе по-ефективна роля в борбата с проблема.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.