1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екип на Зелени Балкани проведе образователни срещи с деца от района на езерото Дуранкулак

Екип на Зелени Балкани проведе образователни срещи с деца от района на езерото Дуранкулак

Снимка:

Бяха представени интересни факти за някои от защитените видове, които се срещат в района

Село Дуранкулак е най-близкото населено място до едноименния езерен комплекс, който се слави с изключителното си биологично разнообразие и е включен в списъка на Рамсарската Конвенция за влажните зони с международна значимост. Езерото е защитена местност според националното законодателство и в допълнение с ценни сухоземни територии около водните площи е включено и в общоевропейската екологична мрежа Натура 2000. Ето защо, Зелени Балкани представиха интересни факти за някои от защитените видове, които се срещат в района езерото Дуранкулак пред ученици от всички класове в ОУ „Св. Климент Охридски”. По традиция, както учениците, така и учителите от основното училище в с. Дуранкулак демонстрираха голям интерес към природозащитната тематика. Те бяха особено заинтригувани от кадрите на червеногушия гъсок Брент, който бе маркиран със сателитен предавател и освободен при езерото Дуранкулак през изминалата седмица.

Любопитна информация за живота на червеногушите гъски и останалите диви обитатели на езерото Дуранкулак научиха и учениците от ОУ „Йордан Йовков“ в с. Спасово. Екипът на Зелени Балклани направи презентации пред ученици от всички класове. С децата от 1-ви до 4-ти клас бяха проведени и серия от образователни игри, насочени към обогатяване на общата екологична култура. И в село Спасово, в близост до което се намират някои от  любимите зимни пасища на червеногушите гъски, децата и учителите бяха изключително гостоприемни и заявиха желание за бъдеща съвместна работа.

Учениците и от двете училища получиха постери и образователни дипляни за червеногушата гъска. За най-малките възпитаници на ОУ „Св. Климент Охридски” и ОУ „Йордан Йовков“, екипът на Зелени Балкани бе подготвил детски образователни табла („Цветен разказ за живота на червеногушите гъски“) и книжки с приказната историята на гъсока Брент („Приключенията на червеногушия гъсок Брент“).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.