1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоактивисти искат реформи за агросубсидиите

Екоактивисти искат реформи за агросубсидиите

Близо три четвърти от аграрния бюджет отиват за директни плащания

За цялостна реформа на системата за агросубсидии настояват германски природозащитни организации. В доклад, финансиран от Зелените, се казва, че всяка година близо 60 милиарда евро отиват при големи стопанства, работещи с индустриални размери. На това трябва да се сложи край и средствата да се разпределят по нов начин, настояват авторите.

Като първа точка трябва да се прекратят директните премии, чрез които един процент от фермите в Европейския съюз получават 20 на сто от парите. "Тези премии са несправедливи и неекологични", се казва в доклада. Близо три четвърти от аграрния бюджет отиват за директни плащания, докато за втория стълб, развитието на селските райони, остава само една четвърт.

Както е известно, Европейският съюз в момента обсъжда разпределението на субсидиите за периода след 2021 година. В Брюксел и в повечето страни са на мнение, че директните плащания трябва да останат, ще има обаче горна граница от 100 хиляди евро на стопанство. Екоактивистите критикуват, че при изчисляването на горната граница ще се приспадат разходите за труд, което означава, че големите стопанства с много служители пак ще получават повече от 100 хиляди евро.

Наскоро Европейската сметна палата също осъди новите предложения за реформа на Общата селскостопанска политика. Според одиторите не се обръща достатъчно внимание на опазването на околната среда. Освен това директните плащания не били най-изгодния начин за подкрепа на доходите на селските стопани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.