1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоинвестиции за 44.2 милиона евро на “Аурубис България”

Екоинвестиции за 44.2 милиона евро на “Аурубис България”

Една от водещите дейности, предвидени в проекта, е изграждане на допълнителна инсталация за обработка на газове

Нова инвестиционна програма „Аурубис България 2014” за защита на околната среда и повишаване на производителността обяви вчера, 21 юни, в Пирдоп глобалният лидер в медопреработването. В нея се визира 2014-а година с цел достигне нивото на най-новите изисквания за екоинвестиции и  готовност те да бъдат покрити, поясни генералният секретар на “Аурубис България” Георги Николов.

Според директора на дружеството Никола Траян проектът е ключов за компанията, тъй като ще запази конкурентните й предимства. Вчера еко проектът стартира със символична церемония по първа копка, на която присъстваха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, заместник министър - председателят и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на транспорта Ивайло Московски и Н. Пр. Матиас Мартин Хьопфнер, посланик на Германия у нас.

Общата сума на инвестицията по проекта е 44,2 милиона евро, като 60% от тази стойност е предвидена за опазване на околната среда с капиталови разходи над 26 милиона евро. Чрез предоставянето на средства за този нов инвестиционен проект, „Аурубис Груп” засвидетелства доверието си в потенциала на завода на „Аурубис България” в Пирдоп, увериха домакините Питър Вилбранд, член на Изпълнителния съвет на „Аурубис Груп” и Никола Треан, изпълнителен директор на „Аурубис България”.

 „Ние сме много удовлетворени от представянето си през последните години и бихме искали да направим още една крачка напред, за да го позиционираме в списъка на първите пет металургии в световен мащаб. Уверени сме, също така, в устойчивостта на нашите инвестиции и оценяваме подкрепата на българското правителство”, заяви г-н Питър Вилбранд.

Обхватът на „Аурубис България 2014”, който ще бъде реализиран в рамките на следващите три години, е с два основни акцента - повишаване на производителността и подобряване на екологичните показатели в завода, които да отговорят на бъдещите изисквания на ЕС. Основната цел е посредством модернизирани системи да се поддържат най-добрите параметри и пълен контрол по отношение на неорганизираните газове и СО2 емисиите.

Една от водещите дейности, предвидени в проекта, е изграждане на допълнителна инсталация за обработка на газове, чрез която ще бъдат третирани всички изходящи емисии, отделящи се по време на производствения процес, което ще осигури окончателно консистентно решение в тази област.

Над 400 милиона евро са инвестирани в модернизация на процесите и подобряване на параметрите за влияние върху околната среда след приватизацията на завода за преработка на мед край Пирдоп през 1997 г.

“Надявам се товарите на медодобивния комбинат в Пирдоп да минават през българските железници. Така ще натоварим и този сектор и ще има работа”, призова ръководството на “Аурубис България” премиерът Бойко Борисов. През 2010 г. производството на предприятието възлиза на 308 000 т анодна мед, 221 000 тона катодна мед и 1,02 млн. тона сярна киселина. Отделно предприятието е потребител на суровини и материали. Част от тези товари се превозват от БДЖ, а останалите от частната Българска железопътна компания (БЖК), както и от фирма - собственост на “Аурубис”.

Днес БДЖ се бори за всеки клиент и вероятно заради това заедно с Бойко Борисов на тържеството бяха и транспортният министър Ивайло Московски и вицепремиерът Симеон Дянков. Премиерът отстъпи на Дянков първи да приветства домакините, а на министър Московски се падна честта да разбие бутилка шампанско в багера, подготвен за първата копка.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.