1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екокатастрофа: 4,5 т мъртви риби и раци в най-голямата европейска лагуна

Екокатастрофа: 4,5 т мъртви риби и раци в най-голямата европейска лагуна

Само за седмица от водите на Мар Менор в югоизточна Испания бяха извадени 4 тона и половина мъртви риби и раци. Малкото море, както се превежда името, е най-голямата соленоводна лагуна в Европа, отделена от Средиземно море с тясна ивица земя, дълга 23 километра.
 
Според властите в регион Мурсия измирането на рибата се дължи на недостиг на кислород, причинен от високите температури и от замърсяване на водата. Затова местният министър-председател Фернандо Мирас призова централното правителство веднага да свика среща, на която да се реши как да бъде спасено соленото езеро, което от години има сериозни екологични проблеми. Според Мирас около Мар Менор трябва да бъде обявено извънредно положение, което да отпусне средства за справяне с проблемите. Подобен случай с тонове измряла риба имаше и през 2019-та.
 
Преди няколко години лагуната се смяташе за природен рай, който привличаше хиляди туристи. Днес по-голямата част от водната площ е покрита със зелена слуз, от която се разнася неприятна миризма. Виновен за това е процесът на еутрофикация, при който във водата се натрупват хранителни вещества, привнесени най-често от торовете, използвани в селското стопанство. Тези вещества подхранват водораслите и бактериите, които отнемат кислорода за други водни организми. Високите температури ускоряват процеса.
 
Според консервативното правителство на Мурсия вината трябва да се търси и у лявото централно правителство, което не предприема достатъчно решителни мерки. В същото време местни екоактивисти обвиняват регионалните власти, които не правят опити да ограничат интензивното земеделие по бреговете на лагуната. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.