1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екокомисията в ЕП поиска забрана за използване на веществото глифозат

Екокомисията в ЕП поиска забрана за използване на веществото глифозат

Комисията няма да удължи срока за употреба, ако не получи квалифицирано мнозинство

ЕКОкомисията в Европейския парламент поиска забрана за използване на веществото глифозат в селското стопанство след декември 2020 година. Декларацията няма правен характер и не обвързва Европейската комисия при взимането на решение, но се приема като тест за предстоящото гласуване в пленарна зала.


39 депутати подкрепиха забраната, 9 бяха против, а 10 се въздържаха. Парламентът ще обсъди и гласува във вторник. Независимо от резултата в пленарна зала, Европейската комисия ще постави въпроса за удължаването на разрешителното за гласуване от представителите на страните-членки. Експерти смятат, че предложените 10 години няма да бъдат приети, затова и сега се търси компромисен вариант. От сега обаче е ясно, че Комисията няма да удължи срока за употреба, ако не получи квалифицирано мнозинство.

В противен случай разрешителното изтича в края на годината. При предишните гласувания представителите на Франция и Германия се въздържаха, затова сега всички гледат към тях. Компромисният вариант предвижда нов 5-годишен срок и сега се търсят пътища как някои от страните-членки да бъдат убедени да го приемат. Междувременно стана ясно, че един от учените, който подкрепя тезата, че глифозатът е вреден, е със съмнителна репутация. Професорът по статистика Кристофър Портър от университета в Маастрихт е сред водещите противници на препарата и от години изготвя оценки за рисковете от различни субстанции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.