1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екологичната станция в резервата "Сребърна" е оборудвана с модерна техника

Екологичната станция в резервата "Сребърна" е оборудвана с модерна техника

Общата стойност на проекта WETLANET е над 2 милиона лева

Екологичната станция в резервата "Сребърна" вече е оборудвана с най-модерна техника, съобщи БНТ.

Подразделението на Института по биоразнообразие, екосистеми и изследвания към БАН, което следи за чистотата на водите и екосистемите в езерото, разполага с нови микроскопи и техника на стойност 90 000 евро, съобщава кореспондентът на БНТ от Силистра – Маргарита Иванова.

Техниката е доставена по проекта WETLANET за надграждане на изследователския потенциал на мрежа от лаборатории за изследване на влажните зони у нас.

Освен в "Сребърна", такива станции има още при Атанасовското езеро край Бургас и в Созопол. Новата апаратура ще подпомогне работата на учените и ще подобри връзката с централата в София.

Данните, които получава персоналът в "Сребъра", могат още в същия ден да пристигнат в София. Могат също да бъдат изпращани изображения с цел консултации с по-опитни специалисти, пояснява проф. Бойко Георгиев – координатор по проекта.

Общата стойност на проекта WETLANET е над 2 милиона лева. Освен за закупуване на нова техника, средствата са похарчени за обучение на млади учени и за създаване на по-добри интегративни връзки с европейски екологични структури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.