1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози: Да се прекрати концесията за ски зоната в Банско

Еколози: Да се прекрати концесията за ски зоната в Банско

Според еколозите няма необходимост от нови ски зони и лифтове

Да се прекрати спорната концесия за ски зоната в Банско, а не да се преразглежда. Недопустимо е в парк „Пирин“ да се позволява ново строителство. Това е тезата на еколозите от организацията „За да остане природа в България“.

Ябълката на раздора дойде след като беше взето политическо решение за придвижване на решение за промяна на концесионния договор с фирмата за ползване на защитените територии от "Пирин" в Министерски съвет. Подготвеният преди около година проект на правителствено решение предвижда повишаване на плащаната концесионна такса, срещу което обаче на фирмата-концесионер на ски съоръженията в Банско ще бъдат опростени извършени вече нарушения при строежи и ще й се разреши разширяване на зоната, коментират еколози. Одобряването на промяната в концесионния договор отваря пътя за изграждането на втори кабинков лифт на Банско, което е недопустимо, коментират природозащитниците.

Според еколозите няма необходимост от нови ски зони и лифтове. Те допълниха, че е имало 10 построени съоръжения, които са били в нарушение на законодателството.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.