1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози критикуват положителната оценка на МОСВ за изграждането на нови ВЕЦ-ове по р. Искър

Еколози критикуват положителната оценка на МОСВ за изграждането на нови ВЕЦ-ове по р. Искър

WWF е внесла жалба във Върховния административен съд

WWF не е против развитието на хидроенергетиката. Напротив – това може да е една евтина и достъпна и алтернатива. Ние обжалваме решението на МОСВ, защото го намираме за немотивирано и незаконосъобразно. Аргументите ни са свързани с това, че ние не виждаме в решението на министерството да са взети под внимание ефектите, които се получат след изграждането на новите ВЕЦ-ове по каскадата на р. Искър. Това каза Любомир Костадинов от WWF по повод жалба, която организацията внесе във Върховния административен съд срещу решението на екологичното министерство, даващо положителна оценка за изграждането на четири нови ВЕЦ-а на река Искър, предаде телевизия "България он ер".

Те са част от каскада „Среден Искър”, която включва постояването на 9 централи с общата инсталирана мощност от 25.6 мегавата.

Инвеститорът от своя страна обясни, че процедурата по оценката за съвместимост е стартирана още 2011-та година. По думите на инж. Пламен Дилков, управител на ВЕЦ „Своге“, причина за проблема е недобрата работа от страна на администрацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.