1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози подготвят жалба до ЕК заради сметището край с. Ракитница

Еколози подготвят жалба до ЕК заради сметището край с. Ракитница

Инициативата е част от кампания за повишаване на обществена информираност

Граждани и неправителствени организации подадоха жалби срещу издаденото комплексно разрешително за Регионален център за управление на отпадъци Ракитница - Изток. С жалбата до Административен съд в София еколозите искат проектът за сметище край Ракитница да бъде спрян.

Експерти и инициативни комитети срещу изграждане и на други незаконосъоразни сметища подготвят обща жалба до Европейската комисия. В нея те настояват да се спрат парите за депата и да се търси отговорност за нарушението на европейските норми.

Исканията на гражданската инициатива са: да се спазва закона и най-добрите практики за управление на отпадъци. Неправителствените организации  настояват Община Стара Загора да  разработи адекватна и модерна стратегия за "нулеви отпадъци".

Инициативата е част от кампания за повишаване на обществена информираност относно строящото се регионално депо за отпадъци край с. Ракитница. Кампанията включва информационни дейности, проучване на европейските политики за управление на отпадъците, достъп до информация, екологична и правна експертиза.

Автор: Велизара Цонева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.