1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози предлагат Витоша да бъде обявена за национален парк

Еколози предлагат Витоша да бъде обявена за национален парк

За целта планинската територия трябва да се включи в приложение от Закона за защитените територии

Еколози предлагат Витоша да бъде обявена за национален парк. Според представители на Граждански екологичен обществен съвет за целта планинската територия трябва да се включи в приложение от Закона за защитените територии.

Към момента Природен парк „Витоша” има територия от малко над 27 000 хектара, много над задължителната минимална площ от 1000 хектара, посочват природозащитниците. Според тях с обявяването за национален парк, ще се върне първоначалният статут на Витоша от 1934 г. и територията й ще има допълнителна законова защита от застроявания.

„Министерството на околната среда и водите ще стане пряко отговорно за управлението на парка и той ще има достъп до финансиране по европейски програми”, посочи Александър Каракачанов от "Зелена партия", член на Граждански екологичен обществен съвет, цитиран от bTV.

По думите му в момента статутът на Витоша като природен парк дава възможност за "отхапване" на територии в полите на планината, както и за незаконни строежи, какъвто има на местността "Копитото".

Въпросът за възможността за застрояване на планината до столицата се дискутираше особено активно през последните месеци заради спорните промени в Закона за горите, които позволяваха на инвеститори да изграждат писти и съоръжения без да променят статута на земята. Стигна се до масови протести на няколко пъти в центъра на София, а в крайна сметка промените бяха отхвърлени от парламента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.