1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози: "Витоша ски" продължава да заблуждава скиорите

Еколози: "Витоша ски" продължава да заблуждава скиорите

Няма законови пречки пред обработката на пистите на Витоша

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че информацията от последните няколко дни, разпространявана от фирмата собственик на съоръженията на Алеко "Витоша ски" АД, е изопачена и цели за пореден път да манипулира обществеността.

Дългосрочният план на фирмата е да построи нова, по-голяма ски зона в сърцето на Природен парк Витоша.

 Природозащитниците настояват:

- Столична община да развали приватизационния договор за лифтовете на Симеоново, Драгалевци, Княжево и Конярника

- Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да провери дали се изпълняват приватизационните договори за лифтовете и влековете над Алеко

- министърът на спорта Свилен Нейков да прекрати договора за наем на влек "Заека", предоставен на Българска федерация ски и оттам на "Витоша ски"

- премиерът Бойко Борисов да провери и обяви кои са реалните собственици, които се крият зад офшорната фирма, която притежава "Витоша ски".

 Считаме за несериозно предложението на земеделския министър Мирослав Найденов държавните горски предприятия да закупуват ратраци и да обслужват пистите в горските територии, казват от коалицията "За да остане природа в България".

 Собствениците на лифтовете и влековете на Витоша, Боровец, Пампорово, Чепеларе и всички други курорти ще са щастливи от подобно предложение на държавата, но смятаме за по-целесъобразно тези пари да се разходват за закупуване или наемане на специализирана техника за борба с горските пожари – за да не изгарят всяка година по 110 хиляди декара български гори, предлагат природозащитниците.

Как "Витоша ски" заблуждава обществеността?

Твърдение на „Витоша ски”: Не сме доволни от последните промени в Закона за горите.

Фактите: През последните седмици "Витоша ски" АД съвсем се оплетоха в манипулациите си, че Законът за горите им пречи да пуснат и ремонтират лифтовете на Витоша. Първо се твърди, че не им е изгодно да ремонтират лифтовете на Витоша, приватизирани без право на строеж през последните години, чрез придобиването на право на строеж за срок от 20 години. В същото време адвокатът на фирмата твърди, че според него приватизираните лифтове имат правото на строеж, което не било описано в приватизационните договори.

Цялата позиция на природозащитниците четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.