1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоминистерството кани природозащитници на среща за бъдещето на парк "Пирин"

Екоминистерството кани природозащитници на среща за бъдещето на парк "Пирин"

Събитието ще се състои днес

Закрита среща между страните в казуса "Пирин" ще се проведе в ранния следобед днес в Министерството на околната среда и водите.

Наред със служебния министър Юлиан Попов на нея ще присъстват по максимум трима представители (основно юристи по препоръка на ведомството) от всяка от засегнатите страни – фирмата концесионер "Юлен" АД, община Банско и природозащитните организации от коалиция "За да остане природа в България".

Идеята на неформалния разговор е, обясниха от пресцентъра на ведомството, да се проведат предварителни неофициални консултации и да се консолидират позициите на спорещите страни, за да се внесе темата за обсъждане в обществения съвет към министерството. Тя няма да е отворена за журналисти и след нея не е предвиден брифинг.

"На срещата природозащитниците отиват с очакването, че пред обществото ще бъдат представени всички официални доклади на МОСВ относно контрола по прилагането на концесионния договор за ски зона Банско и Плана за управление на Национален парк "Пирин", съобщиха от коалицията в прессъобщение, разпространено час преди срещата.

Принципната позиция на гражданските организации от коалицията е, че докато няма яснота по тези въпроси, не е възможно и правилно да се разглеждат каквито и да било промени в Плана за управление на Национален парк "Пирин". "Очакваме да разберем защо се стигна до конфликта с управлението на Национален парк "Пирин" и ски зона Банско и как този конфликт ще бъде разрешен в обществен интерес", казват от коалицията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.