1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоминистерството продължава проверките на потенциално опасните водни обекти

Екоминистерството продължава проверките на потенциално опасните водни обекти

Издадени са 17 наказателни постановления на обща стойност 21 450 лв.

През септември т.г. четирите басейнови дирекции са извършили 583 проверки и са съставили 422 предписания, издали са 17 наказателни постановления на обща стойност 21 450 лв. Обект на проверките е изправността на измервателните устройства за отчитане на ползваните водни обеми при водовземане от водните обекти, правилното водене на дневниците за ежемесечно отчитане на водните количества и заплащането на таксите по Закона за водите. В рамките на месеца са постъпили общо 750 хиляди лева от заплатени такси за правото на водовземане и ползване на воден обект и от внесени суми по издадени наказателни постановления.

През изминалия месец експертите на Басейновите дирекции са продължили приоритетно да контролират оттока на реките и изискването за осигуряване на минимален отток след водохващанията.

Тридесет от извършениете проверки са в отговор на постъпили сигнали на «синия телефон» от фирми и граждани. Експертите са констатирали 6 водовземания от повърхностни води без издадени разрешителни. Установено е нерегламентирано водовземане от яз. „Книжовник" чрез 2 помпи за напояване на 40 дка земеделски площи, като срещу нарушителя е образувано административно производство. На кмета на община Черноочене е дадено предписание за разрушаване на бент на р. Пчеларска, което той е изпълнил в определения тридневен срок.

По заповеди на съответните областни управители продължават проверките на потенциално опасни водни обекти, като освен състоянието на съоръженията се проверява и изпълнението на условията на издадените разрешителни и спазването на Закона за водите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.