1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоминистерството в Берлин не иска допълнителни мерки срещу вълците

Екоминистерството в Берлин не иска допълнителни мерки срещу вълците

В момента пред Европейския съд се води дело срещу Финландия, която разреши лова на вълци

Германското министерство на околната среда не е съгласно да се въведжат допълнителни мерки за регулиране на популацията от вълци в страната. По думите на министър Свеня Шулце сегашното законодателство предоставя достатъчно ефективни методи за защита от хищниците.

Според Шулце животновъдите, които се опасяват, че вълци могат да нападнат стадата им, могат да издигнат по-високи електрически огради около пасищата и да си вземат обучени кучета. Освен това законът позволява агресивни вълци да бъдат отстрелвани, изтъкна тя.

Говорителка на екоминистерството припомни, че в момента пред Европейския съд се води дело срещу Финландия, която разреши лова на вълци, за да регулира популацията. Решението по това дело се очаква през пролетта.

Позицията на министерството на околната среда е в отговор на писмо на земеделския министър Юлия Кльокнер, в което тя поиска законови промени, които да улеснят отстрела на вълци, представляващи опасност за селскостопански животни и хора. В писмото си Кльокнер цитира чл. 9 от Бернската конвенция за опазването на дивите животни и растения в Европа, който позволява определена регулация на популациите, дори и на най-строго защитените видове.

Данни на земеделското министерство в Берлин показват, че броят на вълците в Германия расте с около 30 процента всяка година. Междувременно в страната има повече от 600 екземпляра, а нападенията срещу селскостопански животни се множат с висока скорост.

Решението по въпроса не е лесно, смята от своя страна Свеня Шулце. Исканите от колежката й промени в закона за защита на природата нямало да доведат до положителни резултати, освен това са в разрез с европейското законодателство. Предстои среща в средата на месеца за продължаване на диалога.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.