Екосдружение е подало сигнал до ОЛАФ във връзка с Природен парк "Витоша"

"Природата за хората" алармира за лошо управление и професионални недостатъци

Национално гражданско сдружение "Природата за хората" е подало сигнал до Европейската служба за борба с измамите (OLAF) за нередности, свързани с лошо управление и професионални недостатъци, настъпили през 2009 г. и 2010 г., при осъществяването на два проекта, финансирани от Структурните фондове на ЕС, и изпълнени от Дирекцията на Природен парк Витоша. "Имаме съмнения, че Дирекцията на Природен парк "Витоша" е получила и изразходвала средства от ЕС за същия проект за осъществяване: "Териториален анализ на Природен парк "Витоша"", който е проектна задача в два различни проекта, изпълнени във времевата рамка 2009-2010 г. През 2005 г., съгласно изискванията на Дирекцията на Природен парк "Витоша", бе създаден План за управление на Природен парк Витоша.

Този стратегически документ бе финансиран от държавния бюджет на България и бе предоставен на Дирекцията на Природен парк Витоша за изпълнение. Планът за управление съдържа подробен Териториален анализ на Природен парк "Витоша". Проектът 0574R2 PERIURBAN - "INTERREG IVC – Обществено ползване настоличните и периферните градски природни пространства” бе изпълнен през 2010 г. и бе направен териториален анализ от външен изпълнител. Анализът не добавя нищо ново към съществуващите данни и изцяло се основаваше на териториалния анализ на плана за управлението на парка. Така например, в анализа, публикуван през декември 2010 г., е записано, че няма интерес от заинтересованите страни да участват в паркови дейности от значение за общността. В същото време, един от най-големите частни собственици и заинтересовани страни "Витоша ски", организира голяма кампания "Аз обичам Витоша" през декември 2009 - март 2010 г.

В кампанията млади скиори бяха заснети как са обучавани по опазване на околната среда. Също така, "Витоша ски", заедно със Столична община, организира и проведе градско състезание по ски и сноуборд, което включваше състезание по темата, свързана с околната среда "Аз обичам Витоша".

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.