1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експерти изобразиха на карти тревните екосистеми у нас

Експерти изобразиха на карти тревните екосистеми у нас

Експертните екипи са изследвали над 120 хил. тревни полигони

Експерти оцениха тревните екосистеми в страната извън мрежата НАТУРА 2000 и ги класифицираха в пет типа, които изобразиха на карти. Дейностите са в изпълнение на проект „Оценка и картиране на състоянието на тревните екосистеми и техните услуги в България“ (IBER-GRASS), който се финансира по програма БГ03 от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, управлявана от МОСВ. Партньори на изпълнителя – Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН), са  Център за приложение на спътникови изображения – РЕСАК, Българско дружество за защита на птиците и „Биосфера“.

Експертните екипи са изследвали над 120 хил. тревни полигони. Общата площ на тревните екосистеми е над 6 хил. кв. километра. От направената класификация става ясно, че у нас преобладават сухите тревни екосистеми, които са 81.02 % от тревните площи. Умерено влажните тревни екосистеми са 17.22 %, сезонно влажните и влажните тревни екосистеми – 1.31 %,  алпийските и субалпийски тревни екосистеми – 0.07%, а вътрешните солени степи – 0.37%.

Оценени са и ползите, които тези екосистеми предоставят на хората – възможност за отглеждане на животни, биомаса на лечебни растения, разпространение на растения, гъби, безгръбначни, птици, земноводни, влечуги и бозайници, възможности за отдих, възстановяване и творческо вдъхновение.

Това е един от най-трудните проекти, по които работим, защото тревните екосистеми заемат голяма част от територията на страната, каза при откриването на конференция по проект  IBER-GRASS  Анна Ганева – директор на ИБЕИ-БАН.  Тя изрази очакване експертите да завършат проекта до края на месеца и да представят много добри резултати на възложителя – МОСВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.