1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експерти на РИОСВ-Велико Търново иззеха незаконно притежаван керкенез

Експерти на РИОСВ-Велико Търново иззеха незаконно притежаван керкенез

Съставен е акт за нарушение на разпоредбите на закона

Проверката е извършена по подаден сигнал в регионалната инспекция, че в интернет сайт за онлайн продажби е публикувана обява за продажба на сокол ветрушка в гр. Габрово. При среща с продавача се установи, че птицата е от вида Черношипа ветрушка (Falco tinnunculus), наричана още керкенез, която е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).

Продавачът твърди, че птицата е уловена в парк в града и не е знаел, че е защитена. Съставен е акт за нарушение на разпоредбите на закона.

Птицата е изпратена в Спасителния център за диви животни в гр. Стара Загора. След приключване на административно-наказателната процедура ще бъде пусната на свобода.

През последните години не са установявани нарушения от такъв характер на контролираната от инспекцията територия.

Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Велико Търново напомня, че съгласно ЗБР, за защитените животински видове се забранява притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри.

При съмнение за вида и произхода на притежаван или намерен животински вид, както и при откриване на животни в безпомощно състояние, трябва да се свържете със съответната РИОСВ, на територията на която се намирате, като за посредник може да използвате телефон 112.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.