1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експерти: ООН не е ефективна в опазването на горите

Експерти: ООН не е ефективна в опазването на горите

Заради обезлесяването в атмосферата се освобождават около 10% от всички парникови емисии

Усилията на международната общност да спре изсичането на гори трябва да се съсредоточат върху нарастващото търсене на биогорива от зърнени култури, а не само върху програмата на ООН за противодействие на промените в климата чрез залесяване. Това препоръчва доклад на Международния съюз на организациите, изследващи горите (IUFRO), цитиран от Ройтерс.


Според доклада през последните десетилетия проектите за опазване на ценната растителност са постигнали ограничени успехи. По данни на ООН през първото десетилетие на века годишно са изчезвали около 13 млн. хектара гори – площ, сравнима с територията на Гърция.

Сегашните мерки като програмата REDD (механизъм на ООН за намаляване на емисиите от обезлесяването и упадъка на горите) се концентрират прекалено много върху опазването на дърветата като "складове" на въглероден диоксид, твърдят експертите. Това става чрез спорни плащания към държавите, притежаващи огромни горски ресурси. "Нашите открития означават, че игнорирането на влиянието на горите върху земеделието и енергетиката ще обрече на провал всеки нов опит за международно споразумение за забавянене на климатичните промени", казва Джереми Райнър от IUFRO.

Заради обезлесяването в атмосферата се освобождават около 10% от всички парникови емисии, предизвикани от човешката дейност. Докато растат дърветата поглъщат въглероден диоксид, но го изпускат когато изгарят или гният.

Изследователската организация призовава да се обръща по-голямо внимание на образованието на местни общности в горски райони, както и на обучаване на потребителите в отговорно пазаруване. Бразилия, която въведе строги мерки за борба с обезлесяването, вече се похвали, че голата сеч за добив на дървесина е спаднала значително.

 

Етикети гори, ООН, опазване
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.