1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експерти от България и Косово обменят опит в превенцията и борбата с горските пожари

Експерти от България и Косово обменят опит в превенцията и борбата с горските пожари

В парк „Пирин” беше представена нововъведената система за ранно откриване и оповестяване на пожари

Експерти от Република Косово са на четиридневно посещение в България по ФАР Тунинг проект „Допълнителна подкрепа за устойчиво стопанисване на горите”, по който Изпълнителната агенция по горите е партньор. Българските специалисти от агенцията със съдействието на горските служители от Югозападното държавно предприятие, имат възможността да покажат пред косовските си колеги опита и най-добрите практики в превенцията и борбата с горските пожари. Работното посещение е по изпълнение на Компонент 5 „Горски пожари” по проекта.  
 
В първия ден от посещението си косовските специалисти се запознаха с дейностите по опазване на горите и стопансване на дивеча в Държавно ловно стопанство -  Витошко-Студена. По време на работните срещи бяха представени горския сектор в България, новия Закон за горите и мерките в борбата с горските пожари на национално ниво. На територията на Държавно горско стопанство – Сандански бе направена демонстрация от служителите на стопанството и пожарната служба в града по първоначална атака и потушаване на възникнал горски пожар. Гостите поздравиха своите колеги за бързата реакция и перфектната организация. След това те се запознаха и с особеностите на горскостопански участък Мелник. В програмата на посещението бе предвидено и теренно посещение в Дирекцията на Национален парк „Пирин”. Там беше представена нововъведената система за ранно откриване и оповестяване на пожари.

Чуждестранната делегация включва представители на Министерство на земеделието, горското стопанство и развитието на селските райони, Министерство на околната среда, Агенцията по горите, Института по гората и Пожарната служба на гр. Прищина. Изпълнителната агенция по горите е представена от началника на отдел „Опазване на горите” инж. Николай Пиронков, Владимир Константинов, държавен експерт по горски пожари в същия отдел и инж. Николай Василев, главен експерт в отдел „Проекти и стратегическо планиране“.

Работата по проекта ще продължи в Република Косово, където като резултат от проведените срещи и обмяна на опит ще бъдат разработени Национален план за управление на горски пожари и насоки за разработване на Комуникационна стратегия за предотвратяване и борба с горски пожари в Косово.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.