1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експерти от ИАГ ще представят резултатите по проект за влиянието на промените в горските екосистеми върху водните ресурси

Експерти от ИАГ ще представят резултатите по проект за влиянието на промените в горските екосистеми върху водните ресурси

В България изследванията се извършват на територията на водосбора на р. Струма

Експерти от Изпълнителна агенция по горите /ИАГ/ ще участват в семинар по проект: „Климатични промени и влиянието им върху водния баланс”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма за Югоизточна Европа. Той ще се проведе на 14 и 15 април 2011 г. в Благоевград. В изпълнението му участват 9 държави – Австрия, България, Гърция, Хърватия, Унгария, Италия, Румъния, Сърбия и Словения. Идеята е партньорите по проекта да си сътрудничат в създаването и обмена на общи методологии и инструменти,  отчитащи влиянието на климатичните промени върху водните ресурси. ИАГ, като партньор по проекта ще представи резултатите от неговото изпълнение.

Основната цел на проекта е, чрез транснационално сътрудничество, да се извърши мониторинг на климатичните промени в различни географски области и водосбори на Югоизточна Европа. В България изследванията се извършват на територията на водосбора на р. Струма.

Специалистите от агенцията имат за цел да изготвят оценка на бъдещото земеползване с помощта на разработени климатични сценарии. По-специално ще се направи анализ на състоянието на горите, за да се оцени влиянието на промените в горските екосистеми върху количеството и качеството на водните ресурси.

Получените резултати ще могат да се използват при разработване на стратегии за осигуряване на достатъчно количество питейна вода за населението с високо качество, като се отчитат климатичните промени.

Темата на проекта е с голямо отражение в областта на горското стопанство. Възможността за прогнозиране на влиянието на промените в земеползването върху водните ресурси ще позволи устойчивото им управление.  

В изпълнението на проекта са взели участие експерти от ИАГ, РДГ-Благоевград и РДГ-Кърджали. Също така научни работници от Института за гората и Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.