1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експерти предлагат картотекиране и паспортизация на дюните

Експерти предлагат картотекиране и паспортизация на дюните

Пясъчните образувания драстично са влошили своето състояние

Дюните по Южното Черноморие се унищожават заради прекомерна гъстота на плажуващите, нерегулирания достъп до тях на туристи, АТВ-та и автомобили. В част от дюнните местообитания липсват указателни табели или са премахнати. Пясъчните образувания драстично са влошили своето състояние, което обаче трудно може да се контролира заради липсата на картотекиране и паспортизация в концесионните договори. Тревожната информация изнесе на семинар в Царево доц. д-р Росен Цонев, експерт и преподавател в Софийския университет. Проявата е в рамките на международен проект, свързан с по-добро управление на зоните от Натура 2000, информира bTV.

Цонев посочи, че най-тежко е състоянието на дюните по плажовете Бутамята и Липите в Синеморец, както и тези по Косата на устието на река Велека. Част от тях са разрушени от строителна техника и автомобили - забелязвало се дори, че някои дюни са смeнили естествената си растителност. „Това автоматично се отразява както на тяхната устойчивост като природни феномени, така и на животинския свят, който ги обитава”, заяви ученият.

Като мерки за защита на дюните експертите посочиха, освен задължителното присъствие на информационни табели, така също поставянето на скари, по които туристите да минават и специални ограждения.

Според еколога Чавдар Гусев проблем се оказва и липсата на специализирана охрана на дюните. Те не спадат към горския фонд и служителите на горите нямат задължение да ги охраняват, а Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите наблюдава само резерватите, посочи той.

На срещата беше обсъдена и възможността сигналите за увреждане на дюни, подавани на телефон 112, да бъдат препращани и към органите на полицията, която има права да установява самоличността на нарушителите и да бъде свидетел при издаването на актове.

Информационната кампания за Натура 2000 е недостатъчна, защото голяма част от гражданите не знаят какви ограничения поставя екомрежата и какви субсидии могат да бъдат ползвани за възстановяване и поддържане на местообитанията, заяви Гусев.

За да се спре унищожаването на дюните и защитените местности е нужно по-скоро да бъде приета Обща устройствена схема на Черноморското крайбрежие, Плана за управление на Парк "Странджа" и Общият устройствен план на общините по морето. Така ще се регулира строителството в защитените местности и реализацията на инфраструктурни проекти, е мнението на експертите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.