1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експерти ще актуализират плана за управление на Национален парк "Рила"

Експерти ще актуализират плана за управление на Национален парк "Рила"

Снимка:

Проектът е на стойност 21 млн. лева

Започва изпълнението на първата фаза на проекта за устойчиво управление на Национален парк "Рила" на стойност 21 млн. лева. Това стана ясно на пресконференция от дирекцията на парка в Благоевград и екипа, който осъществява мащабната разработка, пише Градътbg.

Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на България чрез Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.", поясни временно изпълняващият длъжността директор на парка Стефан Кирилов. Около 17.8 млн. лв. е европейското финансиране, а националното съфинансиране - 3.15 млн. лв.

Експерти представиха основните дейности, предвидени за изпълнение до края на март 2015 г. - крайният срок на амбициозния проект. Те са свързани с поддържащи и възстановителни работи в гори, земи и водни площи, изграждане на посетителска инфраструктура и капитално строителство, осъществяване на образователни програми, планиране и оптимизация на управлението.

Предвидено е възстановяване на естествени и полуестествени тревни формации. Като важна задача бе посочено опазването и поддържането на езерните екосистеми в циркуса на Седемте рилски езера и изтичащите от езерата потоци, както и опазване на дивата коза - символът на националния парк, и нейните местообитания.

Експертите ще актуализират плана за управление на Национален парк "Рила", който изтича, ще разработят и план за управление на резервата "Риломанастирска гора".

В проекта са включени и дейности за изпълнение на противопожарни планове, изграждане на посетителски информационни центрове в близост до територията на парка, на контролно-информационни и контролни пунктове. Ще бъдат премахнати изоставени, рушащи се и опасни обекти на територията на парка, ще се обезопасят и туристически пътеки на места, които са опасни за преминаване.

Съществуващите специализирани маршрути ще се обновят и ще се създадат нови за популяризиране на биоразнообразието и редките и застрашени растителни и животински видове, някои от които се срещат единствено на територията на Националния парк "Рила". Ще бъде разработена и географска информационна система за наблюдение на биоразнообразието, както и общопаркова стратегия за оценка на нуждите от инфраструктура в парка, който е втората по големина защитена територия в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.