1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експертите на РИОСВ Велико Търново са проверили 43 сигнала за замърсяване на околната среда

Експертите на РИОСВ Велико Търново са проверили 43 сигнала за замърсяване на околната среда

На „зеления телефон" на инспекцията са постъпвали сигнали и за намерени птици в безпомощно състояние

Експертите на Регионалната екоинспекция във Велико Търново са проверили 43 сигнала за замърсяване на околната среда, постъпили през първите шест месеца на тази година. След извършени проверки е установено, че 29 от тях са основателни, а останалите 14 - неоснователни. Десет от сигналите са постъпили в Министерството на околната среда и водите, съобщи Дарик радио.

Най-много сигнали са подавани от жителите на община Велико Търново - 17, от община Горна Оряховица - 7, Габрово - 5. От общините Севлиево,  Свищов, Павликени и Лясковец са получени по два до четири сигнала, от Стражица и Елена  - по един сигнал.

Най-често гражданите са сигнализирали за замърсяване на въздуха и неприятни миризми, като половината от подадените сигнали от Велико Търново са за миризми от дейността на предприятие в кв. „Чолаковци". Обектът е под постоянен контрол от страна на РИОСВ, наложена е ежемесечна санкция за миризми в размер на 2000 лв. и е издадено предписание за изграждане на обезмирисителна инсталация.

На „зеления телефон" на инспекцията са постъпвали сигнали за замърсяване с отпадъци и за намерени птици в безпомощно състояние. Единични са сигналите за замърсяване на води, измряла риба и отглеждане на домашни животни. Веднага са предприети необходимите действия за преустановяване на нарушенията и изпращане на птиците за лечение в Стара Загора.

Ежемесечно на интернет страницата на РИОСВ - ниво „Зелен телефон", се публикува информация за приетите и обработени сигнали, включително и по електронна поща за територията на инспекцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.